Verbluffende geluidskwaliteit


Yamaha’s ervaring en expertise in het ontwikkelen van zowel akoestische- als digitale instrumenten resulteert in een ‘klankbibliotheek’ die zijn weerga niet kent. Door het gebruik van revolutionaire sample-technieken komen er middels het baanbrekende concept van Mega Voice

Desert

Technologie klanken tot stand die zelfs de diepere essenties van de originele instrumentklanken in zich dragen.Voorbeeld: Het glijden van vingers over de snaren of het geluid van een plectrum behoren bij de klank van een akoestische gitaar. Zonder deze ‘bijgeluiden’ klinkt een digitale sample van een akoestische gitaar onnatuurlijk. Met de Mega Voice Technologie zijn open en gedempte snaarklank, deadnotes, Hammer On-effekten, Slide-effekten, boventonen, kastgeluiden, aanslagklanken etc allemaal opgenomen in de sample. Dit levert de meest realistische gitaarklank op die ooit door een synthese-instrument is voortgebracht.


Live!, Cool! and Sweet! Voices
Een enorm palet van akoestische en electrisch versterkte instrument-klanken. Een keur aan lange, stereo- en multi gelayerde samples die volledig de natuurlijke helderheid, resonantie, expressie en vibrato van het echte instrument weergeven.

Organ Flutes
Vanzelfsprekend biedt de Tyros standaard al een flink aantal fraaie preset-orgelklanken, van theater- tot jazz organs, en van klassieke- tot rock organs. Maar met de Organ Flutes kunt u middels de virtuele drawbars en selectie van effecten in het display vrijwel elke klank naar uw eigen smaak kleuren en opslaan.

DSP
Moderne digitale keyboards werken met Digital Signal Processors (DSP) om een natuurlijker klank te crëeren. Yamaha’s ervaring als marktleider in Pro Audio maakt het mogelijk om kwalitatief zeer hoogstaande (high end) technologie toe te passen in semi-professionele apparatuur als Tyros. Dit behelst onder andere multi-effekten, digitale equalizing en aparte effekten voor de microfoon.

Prestatie verhogende mogelijkheden
Accompaniment Styles
Tyros biedt een exceptioneel grote varieteit aan duizelingwekkende begeleidingstyles. 300 in totaal. Een team van topmusici van over de hele wereld, waaronder specialisten in alle muziekgenres voor een zo oorspronkelijk mogelijke stylecompositie, componeert Yamaha’s Auto Accompaniment-begeleidingen. Het Auto Accompaniment-systeem van Yamaha behoort tot de meest genuanceerd werkende begeleidingssytemen ter wereld. Het reageert nauwkeurig en snel op de akkoord-ingave van de speler, wat resulteert in een natuurlijk en live klinkende begeleiding.

Tyros biedt verschillende soorten accompaniment styles:
Pro-styles
Music Finder
Selecteer eenvoudig een song uit de enorme lijst van 1400 ingebouwde titels (uit te breiden tot 2500 titels) en de Tyros kiest direkt de juiste style, klank en het bijbehorende ritme om de gekozen song zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren. Ideaal voor verzoekjes of het vergroten van uw repertoire.

One Touch Setting
Elke begeleiding heeft zijn eigen collectie van ( 4 x 3 ) One Touch Settings. Voor een snelle instelling van de best-bij-de-style-passende klanken.

Registration Memory
Sla al uw favoriete instellingen op in de ongekend grote Registration Memory van Tyros. Ervaringen in het verleden met een volle bank? Voorbij die tijd! Of u nu 1.000, 5.000 of 10.000 plaatsen nodig heeft; Tyros biedt u alle ruimte.
Multi-Pads
Ontwikkeld om uw uitvoeringen op te vrolijken of nog meer te verfijnen. Meer dan 200 One-Shot- en doorlopende muzikale fraseringen kunt u op elk moment starten (en natuurlijk stoppen).

Realtime Song Control
Song Position Markers (‘prikpunten’) kunnen op elk punt in een opgenomen song of Midifile worden geplaatst. Dit stelt u niet alleen in staat om makkelijk en snel door de song te navigeren, maar ook om bijvoorbeeld bij live-uitvoeringen op een simpele manier coupletten of refreinen te herhalen. Jarenlang een gemis voor de live-performer, nu de prettige realiteit.

10-Key Operation
Songs, Styles, Voices en andere data kunnen als een lijst in het display worden weergegeven. Middels 10-Key Operation kunt u eenvoudig het nummer van hetgeen u zoekt ingeven en het gezochte item wordt direct geselecteerd.

Intuïtieve Muziekproductie
Song Creator
Met de krachtige 16-sporige sequencer aan boord van de Tyros kunt u uw uitvoering in één keer opnemen of noot voor noot ingeven middels Step Record. Vooral de Easy Record-functie biedt een snelle, eenvoudige methode om volledig gearrangeerde songs in slechts een paar minuten tijd op te nemen. Eén druk op de REC knop is genoeg, net als bij een cassette-recorder! Uiteraard kunnen ook de begeleidingstyles worden opgenomen als Part van uw song.Hoe vaak is uw opname niet verknald door een verkeerd gespeelde noot? Met de Tyros behoort dit tot het verleden; Er staan u meerdere gereedschappen ter beschikking om uw song te repareren.

Style Creator
Tyros biedt honderden professioneel gearrangeerde styles. Toch kunt u hierenboven uw styles veranderen, met elkaar vermengen of zelf crëeren van de bodem af. Door uw edits of eigen creaties op te slaan, breidt u dus langzaam maar zeker uw keus aan styles uit!

PC Vriendelijk
De Data-huishouding op Tyros kan niet makkelijker zijn dankzij de File Utility-software voor uw PC. Door gebruik van de USB-poort kunt u snel en simpel data (denk bijvoorbeeld aan Midifiles) uitwisselen tussen uw harde schijf op de PC en databases van Tyros. Tevens krijgt u bij de Tyros Voice Edit-software, zodat u vanaf uw PC overzichtelijk op grootbeeld uw klanken kunt bewerken!

Sound Creator
Een onboard-editor voor het makkelijk bewerken van de klanken door het veranderen van parameters zoals attack, decay, brightness, DSP, enzovoort.

Mixing Console
Yamaha is wereldwijd marktleider in digitale audio, voor zowel live- als studiotoepassingen. Een uitgebreide, multifunctionele digitale mixer biedt u verfijnde controle over uw instellingen op de Tyros. Net wat u nodig heeft!
Compatibiliteit
Vanzelfsprekend kunt u met de muzieksoftware die u al heeft ook op Tyros uit de voeten. Tyros leest en speelt SFF (style), SMF (Song) en DOC (song) files. Tyros ondersteunt daarenboven de klankstandaards GM, GM2 en XG. Een handige File Converter applicatie voor uw PC wordt ook meegeleverd zodat u al uw Registratie Data van voorgangers PSR8000, 9000 en 9000Pro naar Tyros-formaat kunt converteren.

Full Colours LCD
De Tyros heeft een mooi groot en helder kleurendisplay. De hoek en het contrast van dit kleuren LCD kan naar eigen believen worden aangepast. Deze efficiënte en overzichtelijke display vergroot het speelgemak en de visuele controle van de Tyros op ongeëvenaarde wijze.

Guide & Karaoke
Score
Tyros biedt ook de mogelijkheid voor grafische weergave van bladmuziek. In beeld gebracht op het kleuren LCD, kan Tyros alle partijen van Standard MIDI songFiles (SMF) en Yamaha’s XG songfiles, alsmede van uw eigen op de Tyros opgenomen songs weergeven. Bij files waarin lyrics (tekst) zijn opgenomen, staat deze aangegeven onder de notenbalk en een springend balletje geeft precies aan waar u zich in het arrangement bevindt.

Lyrics
Naast het Score-venster, kunt u ook kiezen voor weergave van alleen de tekst van de zojuist besproken MIDI songfiles. Een ideale feature voor karaoke-doeleinden. De tekst wordt op de welbekende karaoke-manier weergegeven. Via de Video Out-poort van de Tyros kunt u een televisie of monitor aansluiten in het geval u er een echt feestje van wilt maken.

Guide Mode
De Score-funktie biedt nog een handigheid middels de Guide Mode. Hiermee kunt u de Tyros in de notenbalk aan laten geven welke noot u als volgende dient te spelen. In Guide Mode wacht de Tyros totdat u de juiste noot heeft gevonden en gespeeld, om te vervolgen met…inderdaad…de volgende te spelen noot. Een handige funktie voor het instuderen van stukken waar u moeite mee heeft.

Vocal Harmony
Met een microfoon aangesloten op de Tyros kunt u verbazende effecten bewerkstelligen, onder andere middels de Vocal Harmony-funktie (VH). Deze kan uw input (lees: uw zang) realtime tot een twee- of driestemmige koorpartij dubben. Tevens vindt u binnen de VH-funktie een aantal fantastische effekten waarmee u bijvoorbeeld uw stem kunt pitchen naar lagere of hogere toonhoogten. Hiermee bent u zelfs in staat om uw mannenstem als vrouw te laten klinken of andersom.

Karaoke (Video Out)
Een handige funktie om de inhoud van het kleurenscherm op een externe monitor weer te geven. U kunt de Tyros zelfs zo programmeren dat de Video Out alleen de teksten van de Midifiles weergeeft. U kunt zelf dus tijdens het afspelen gewoon uw eigen beeldschermen openen zonder dat uw Karaoke-publiek dit meekrijgt.

Vocal Cue-time
De techniek achter Vocal Cue-time is werkelijk een huzarenstukje. Met VC-time kunt u in uw eigen tempo een song de baas worden, want Tyros wacht gewoon op u totdat u de juiste noot gezongen heeft! Een ideaal middel om de beginnende zanger stemtraining te bieden en voor de gevorderde biedt het meer controle over de begeleidingsband.

Verbindingen
USB & PC
USB staat voor Universal Serial Bus en het verzorgt een Hoge Snelheid-verbinding tussen Tyros en uw computer. Via USB kunt u op uw PC de interne drives (Harddisk) van de Tyros bekijken en editten, wat dus een overzichtelijk databeheer oplevert. Tevens kunt u op deze wijze met ongekende snelheid Midifiles van uw PC naar de Tyros verzenden.
MFC-10 Foot Controller
Stuur 'met uw handen aan het roer' een scala aan Tyros-controllers aan met uw voeten. De MFC10 footcontroller is volledig vrij te programmeren op eenvoudige wijze. De Midi-instellingen worden met één druk op de knop vanuit de Tyros ingesteld.

Multi Outputs
Als extra op de twee Stereo Outputs Left en Right, biedt Tyros twee individueel toewijsbare outputs. Elk part, bijvoorbeeld een specifieke track van een song of een style, kan naar deze poorten geleid worden, om vervolgens op de mengtafel of versterker een eigen edit te krijgen.

Uitbreiding
De Tyros wordt sinds November 2003 standaard geleverd met een interne 20 GB harddisk. Sla al uw Midifiles, registraties, style-edits en geïmporteerde styles op op deze interne harde schijf en verlaat het tijdperk van de floppy disk. Mocht zelfs 20 GB niet genoeg zijn, dan kunt u de inmiddels gestandaardiseerde harddisk vervangen door een schijf met een nog grotere capaciteit.
Speakers (Optioneel) – TRSMS01
De Add On-speakerset voor de Tyros is zo ontwikkeld dat hij: een fantastisch wide range-stereo geluid geeft dankzij de twee sateliet-luidsprekers; een mooie ronde bas heeft dankzij de subwoofer; een bijzonder fraai design heeft en: zeer gemakkelijk te bevestigen en te verwijderen is. De set is optioneel om de Tyros zo licht mogelijk te maken voor de professionele performer. Het gewicht van een ‘kale’ Tyros bedraagt slechts 12,4 kg. Een ongekende luxe wanneer je drie keer in de week op en af het podium moet…
bieden professionele opwindende arrangementen gecombineerd met perfecte speelbaarheid.

Session-styles zijn zeer geschikt om uw uitvoering harmonisch te verrijken. Dit doen ze door automatisch ‘gekleurde’ noten ( secundes, sexten, nones ) of zelfs harmonische progressies toe te voegen.

Basic-styles beslaan een grote keur aan muzikale genres. De arrangementen zijn zo basaal, maar onderwijl toch zo creatief mogelijk gehouden om een zo groot mogelijke diversiteit aan inzetmogelijkheden te verkrijgen. Ofwel, elementaire ritmes waarmee vele, vele songs gespeeld kunnen worden.